bg en

Вече са известни победителите в международния фотоконкурс НАТУРА 2000 на CEEWeb и БФБ

Рикардо Оджиони, Алпийски козирог прескача рекичка по време на снеговалеж
27.11.2012

Българи отнесоха наградите на публиката и в двете категории

Приключи международният фотоконкурс по повод 20 годишнината от Директивата на местообитанията, който организирахме заедно със CEEWeb for Biodiversity и партньори. Време е за награди! Ние от БФБ сме изключително щастливи, че именно българи спечелиха наградите от онлайн гласуването и в двете категории. Атанас Грозданов със своята снимка "Добро утро Маджарово" и Йордан Христов със снимката "Екосистемния доктор" спечелиха симпатиите на публиката и се поздравиха с крайния успех. Атанас Грозданов победи в категория "Натура 2000 видове и местообитания - нашето природно наследство, което пазим, а Йордан Христов - в категория "Екосистемните услуги на мрежата Натура 2000 – шансът ни да оцелеем или какво ни дава природата".

Журито също обяви своите фаворити след дълги и продължителни спорове. Първа награда в категория "Натура 2000 видове и местообитания - нашето природно наследство, което пазим" спечели Рикардо Оджиони със снимката си "Алпийски козирог прескача рекичка по време на снеговалеж". Именно той получава нашата вълнуваща награда - три дни с опитен местен водач-фотограф в спиращите дъха Западни Родопи (защитени зони по Натура 2000 Триград-Мурсалица и Западни Родопи), където ще може освен да се наслади на красотата на това неповторимо място, да направи и чудни снимки на множество диви животни и растителни видове като балканска дива коза, кафява мечка, глухар, скалолазка, трипръст кълвач, пеперуда Аполон, орхидея, както и много други забележителни видове.

Също толкова интересно преживяване очаква и победителя в категория "Екосистемните услуги на мрежата Натура 2000 – шансът ни да оцелеем или какво ни дава природата" Йозеф Киржак. За своята забележителна фотография, озаглавена "Омагьосаното стадо", той ще спечели един ден с опитен местен водач в известния Национален парк „Хортобаги” - обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от парковете за наблюдение на екзотични птици. Там той ще може да си направи незабравима разходка из живописното пасище и другите великолепни дадености на парка.

Всички снимки ще бъдат прожектирани и на премиерата на Фестивала за късометражен филм на зелена тематика "Green Go" в Будапеща, Унгария. Победителите в онлайн гласуването също ще получат награди: Фотоалбуми на тема природа и отговорно опазване на околната среда.

Благодарим на всички за участието в конкурса и в онлайн гласуването. Можете да видите всички участници в конкурса, както и да научите повече за предстоящото награждаване на: http://www.ceeweb.org/news-events/photo-gallery/