bg en

Ученици на природоизследователска мисия в Осогово в Дните на Зеления пояс

Елица Попова разказа повече за дивите обитатели на планината
25.09.2018
Група от над 40 ученици от училища в гр. Кюстендил със своите придружители, поеха на мисия да изследва животинския и растителния свят на българската част на планината Осогово. Събитието беше част от „Дни на Зеления пояс – Осогово“, организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) със съдействието на ДЛС Осогово и Пето основно училище „Христо Ботев“, което като иновативно училище, реализира сътрудничество с БФ Биоразнообразие за съвместна дейност при проучване и опазване на биоразнообразието в Осогово.
 
Разходката започна рано сутринта като деца и родители бяха разделени на две групи, всяка с различна задача. Едните да разберат повече за цветята и горите с помощта на експерта по ботаника Тодор Каракиев, а другите – да опознаят дивите животни в планината в компанията на зоолога Елица Попова.
 
Малките зоолози се научиха как да изследват следи от животни с помощта на определители и разпознаха успешно следите на лисица, сърна, белка и диво прасе по горските пътеки. Те получиха и интересна информация за дивите обитатели на планината. Най-голямата атракция за тях беше поставянето на фотокапан, чрез който учените проучват местообитанията и навиците на животните. Учениците разгледаха снимки и видео от фотокапани и дори си направиха обща снимка с уреда за спомен.
 
Осогово беше не по-малко щедра и към групата на ботаниците, които тръгнаха към вр. Руен в търсене на растителното богатство на планината. Малките изследователите успяха да открият Стройна теменуга и Субалпийски спореж - растения, които се срещат в България единствено в Осогово, както и балкански ендемити Панчичева пищялка, Балканска петлюга и Балкански зановец. Тодор Каракиев им разказа за горите, характерни за планината, за ползите от вековните дървета и защо трябва да ги пазим, за какво е полезна мъртвата дървесина, кои са лечебните растения и др.
 
След края на разходката двете групи се събраха отново, за да научат от Петко Цветков и Таня Шнел от БФБ за инициативата Европейски Зелен пояс, която обединява 24 държави за опазване на природата, културното и историческото наследство в пограничните региони, както и за възможностите за природосъобразен туризъм в Осогово.
 
Приключението сред природата завърши с викторина, в която любознателните ученици показаха знания за растенията, животните и защитените територии на България и спечелиха наградите на организаторите /Българска фондация Биоразнообразие/  – календари, стикери и чаши, които да използват при своите походи сред природата.  
 
Програмата на „Дни на Зеления пояс - Осогово“ продължи и на 23 и 24 септември с пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония. Велолюбителите бяха посрещнати на връх Сокол от кметовете на Македонска Каменица, Кочани и Крива паланка и организаторите.
 
Събитията са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за трета поредна година в цяла Европа. Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс.

Повече снимки от приключението на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Uchenitsi-na-prirodoizsledovatelska-misiya-v-Osogovo-v-Dnite-na-Zeleniya-poyas.p1989