bg en

Странджа открай до край - с колело по Зеления пояс

Странджа открай до край - с колело по Зеления пояс
18.09.2017
Тази година за втори път ще се чества Денят на Зеления пояс - 24 септември с различни инициативи в цяла Европа. Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“ Бургас организират вело събитие "Странджа – открай до край. С колело по Зеления пояс“.
 
От 22 до 24 септември 2017 г. желаещите велосипедисти ще се включат във вело-приключението и ще се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина. На 22 и 23 септември експерти от Дирекцията на парк „Странджа“ ще запознаят участниците  с някои от  забележителностите на района - богат на биоразнообразие и с голям потенциал за развитие на устойчиви форми на туризъм. Вело приключението ще завърши в Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневни Есенни празници с интересни събития и вкусни местни храни.  
 
За да се включат във Вело-похода участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул (на река Велека близо до с. Граматиково) и на къмпинг край гр. Ахтопол.

В събота вечер в навечерието на Деня на Зеления пояс в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата Балкански Зелен пояс, а на самия празник – 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.