bg en

Новини

19.12.2010
ЕС увеличава усилията си за опазване на дивата природа
Брюксел, Белгия — Европейската комисия отправя зов за „дива природа“ – нов подход в природозащитата в допълнение към традиционните подходи за управление. „Дива природа“ се отнася за големи естествени територии без човешко взаимодействие, които се ръководят единствено от природните процеси. На 16-17 ноември се проведе конференция на президентството на Европа за споделяне на добрите примери и обсъждане на няколко теми от значение за „по-дивата Европа“, като визия, ползи, управление, политика, комуникация и финансиране. В процеса взеха участие и неправителствени организации от Централна и Източна Европа.
Повече
17.12.2010
Кой беше номиниран тази година?
За да отбележи края на изпълнената със събития Международна година на биоразнообразието (обявена от ООН), Българска Фондация Биоразнообразие ще връчи Годишните награди, отличаващи най-добрите постижения, свързани с опазване и популяризиране на биоразнообразието, решаване на определени проблеми и промяна на обществените нагласи в тази област.
Повече
14.12.2010
Годишни награди за биоразнообразието на 19 декември
Уважаеми колеги и приятели,
в края на Международната година на биоразнообразието БФБ ще раздаде традиционните Годишни награди за опазване на биоразнообразието. В тази специална година получихме над 50 номинации в 6-те категории - акция, журналистически материал, добре управлявана територия, дарител, доброволец и цялостен принос за опазване на биоразнообразието.
Тази година няма да раздаваме чекове, а само поощрителни награди :).
 
Повече
13.12.2010
Лекция в БФ за най-редките растения
Каним Ви на втората за тази учебна година презентация, част от Курса "Опазване на биоразнообразието" на БФБ за представянето на "Най-редките растения на България". Поканили сме и страхотни лектори - доц. д-р Антоанета Петрова от Ботаническата градина при БАН и Росен Василев от Българска фондация биоразнообразие.

Очакваме Ви на 16 декември (четвъртък) от 18:30 часа в зала 163 на Биологически факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".
постер
12.12.2010
Коледен пазар в музея
Коледен пазар в Националния природонаучен музей в София - 11 - 31 декември
На 11-ти декември Националният природонаучен музей ще отвори врати за първия си "Коледен пазар в музея". От 10.00 часа ще започне пресконференция на която ръководството на НПНМ ще представи инициативата “Коледен пазар в музея”, а Slow Food България ще представи Манифест на Балканската мрежа от общности, произвеждащи традиционни храни за опазване на кулинарното, природното и културно наследство в селските райони на Балканите.
Повече
седянка
05.12.2010
Седянки за разработване на модели от вълна и филц
На 19 и 21 ноември 2010 г. в с. Звездец и гр. Малко Търново се проведоха обучения за усвояване на техники и разработка на модели от вълна и филц. Дейността е част от проект „Модел за стимулиране на традиционното животновъдство като механизъм за опазване на биоразнообразието в ливадите и пасищата в ПП „Странджа”. Вълнените изделия, които ще се произвеждат в бъдеще ще се оцветяват с естествени растителни багрила. Петнадесет жени се включиха в „седянките”.
Повече
11.11.2010
Двама автори с по две свои снимки заеха първите места във фотоконкурс за Атанасовско езеро
Петдесет и три снимки се състезаваха за наградата - участие в специален фототур из Бургаските езера. Участие в обиколката на езерата Вая, Атанасовско и водоемите от комплекса Мандра – Пода ще вземат авторите на фотосите отличени на първите три места. Това са Жечо Планински, Диди Андреева и Димитър Градинаров.
Повече
01.11.2010
Заседание на УС на БФБ на 14 декември 2010

На 14 декември 2010 г. ще се проведе поредното Заседание на Управителния съвет на фондация Биоразнообразие при следния дневен ред:

1. Представяне и одобрение на Годишен отчет на БФБ за 2010 г.
2. Представяне и одобрение на финансовия отчет на БФБ 2010 г. (проект)
3. Представяне и одобрение на Бюджета за 2011 г. (проект)
4. Представяне и одобрение на вътрешните правила на БФБ.
5. Кратко въведение от изпълнителното бюро на оперативната концепция за 2011 г.
6. Дискусия между членове на Управителния съвет и бюрото за 2011 г.
7. Дата на следващото заседание на Управителния съвет

28.10.2010
Как да багрим вълна в Странджа?
На 23 октомври 2010 г. в гр. Малко Търново, Сдружение „Зелена България” проведе семинар на тема „Багрилните растения и използването им за багрене на вълна”. 
Повече
изписване
18.10.2010
Ново момиченце в отбора на БФБ

В последните няколко години младите попълнения в състава на БФБ са само от женски пол :) Не прави изключение и най-младата дама - Ирена, дъщерята на нашата колежка Миглена Аврамова, която се роди на 9 октомври 2010 г. и има забележителните мерки от 3,900 кг и 56 см. Да е жива и здрава за радост на цялото семейство!

Учебно пътуване в Норвегия
13.10.2010
Семинар за институциите за Странджа организира БФБ в Бургас
Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) продължава серията от семинари и обучения за местните хора и институциите в района на Странджа. След успешния семинар в края на септември за местни предприемачи в с. Бръшлян, на 14 и 15 октомври 2010 в хотел „Атаген” в Бургас ще се проведе семинар не тема „Съвместно управление и разрешаване на конфликти в Природен парк „Странджа”. 
Повече
08.10.2010
Ръководна роля на ЕС за биоразнообразието
Европейският парламент настоява за ръководна роля на Европейския съюз и за повече инвестиции за Биоразнообразието. Депутатите призоваха ЕС и международните партньори да увеличат инвестициите за защита на биологичното разнообразие в приетата на 7 октомври 2010 г. резолюция. Техният призив бе отправен преди десетото заседание на конференцията на ООН, посветена на биоразнообразието, която ще се проведе в Нагоя, Япония.
Повече
06.10.2010
БФБ участва в Конференция за Зеления пояс
Координаторът на БФБ за Зеления пояс - Петко Цветков и Петър Тодоров от проект "Осогово" ще участват в 4-тата Пан Европейска Конференция за Зеления пояс, която се провежда на 6 октомври 2010 г. в Кумо, Финландия. 
27.09.2010
ОБЯВА ЗА ОТКРИВАНЕ НА ПРОЦЕДУРА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛ
БФБ обявява процедура за определяне на изпълнител - открит избор, с обект: „Създаване на ГИС база данни и система за мониторинг на биологичното разнообразие и социално икономическите характеристики на района на Странджа планина”
Повече
26.09.2010
Семинар за местните хора организира БФБ в Странджа
На 27 и 28 септември 2010 г. в странджанското село Бръшлян, Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекцията на природен парк „Странджа” организира семинар на тема: „Устойчиво местно развитие и развитие на Регионална марка „Странджа”. 
Повече
23.09.2010
Изключителен успех на изложбата “Черно море: север - юг” в Бургас
При изключителен интерес от страна на бургазлии преминава гостуването на фотоизложбата „Черно море: север - юг” на фотографа Александър Иванов, организирано от Българска Фондация Биоразнообразие в рамките на Седмицата на екологията. Вълнуващите фотографии са изложени в галерията на Дружеството на бургаските художници на ул. Александровска 22 (срещу х-л България) до 25.09.10 (събота) включително.

 
Повече
крушките
16.09.2010
БФБ ще представи в Бургас две изложби в Седмицата на екологията и устойчивата енергия
В рамките на Седмицата на екологията и устойчивата енергия в Бургас (20-24 септември), Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас и Дирекцията на природен парк „Странджа” ще представи интерактивната образователна изложба "Пести енергия - живей по-добре!" и фотоизложбата „ЧЕРНО МОРЕ: СЕВЕР – ЮГ” на фотографа Александър Иванов.
Повече
Премиерът
08.09.2010
Премиерът се включи в борбата с бракониерството
Министър председателят Бойко Борисов връчи Лада Нива на Ловно рибарско дружество Девин за борба с бракониерстовото. Всяка година над 500 диви кози и 50 мечки стават жертва на бракониери в България. За решаването на този проблем Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа „Балкани”, Ловно рибарско дружество (ЛРД) „Девин” и РИОСВ Пазарджик обединиха усилия в общ проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
Повече