bg en

Новини

06.12.2007
КОНКУРС ЗА ЛОГО ЗА РЕГИОНАЛНА МАРКА “ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА”
Дирекцията на Природен парк «Странджа» обявява конкурс за изработване на лого, което ще представя новата регионална марка “Природен парк Странджа” и ще се дава на сертифицираните къщи за гости, продукти, произведени в парка, услуги и др. То ще бъде поставяно върху етикети, бланки, пликове, рекламни материали, интернет страници и др.
Повече
02.12.2007
Изтече срокът за кандидатстване
На 30 ноември 2007г. изтече срокът за подаване на предложения за финансиране на студенстски дипломни работи, свързани с биоразнообразието. Оттук може да изтеглите пълния списък на всички получени предложения.
На 15 декември БФБ ще обяви в сайта кои дипломни работи ще бъдат финансирани и ще информираме всички участници в конкурса. Благодарим на всички, които се включиха!
29.11.2007
Обучение по водачество и гостоприемство за хората в Беласица
БФБ организира серия от обучения за хората от района на Беласица във връзка с развитието на еко-туризма в и около планината, както и собственото им развитие като собственици на къщи за настаняване и места за хранене, водачи и други доставчици на екотуристически продукти и услуги (включително производители на местни продукти, занаятчии).
Повече
13.11.2007
Обществено обсъждане на ПУ на ЗМ Връшка чука
На 28 ноември 2007 от 15.00 часа в залата на читалище "Пробуда" - град Кула ще се проведе обществено обсъждане на Плана за управление на защитена местност "Връшка чука". Планът може да бъде свален от раздел Документи в нашия сайт - Планове за управление.
13.11.2007
Какви са обществените нагласи за опазване на природата?
По поръчка на БФБ екип от Института по социология при БАН с ръководител ст.н.с. Румяна Стоилова, проведе представително за пълнолетното население на страната проучване на обществените нагласи по темите за опазване на природата в България и за степента на възприемане на зеления начин на живот сред различните обществени групи. В периода 15.10 – 26.10. 2007 са анкетирани 1000 човека в цялата страна.
Повече
08.11.2007
Елате на ЗЕЛЕН ПАНАИР
Заповядайте в събота в зала 8 на НДК и фоайето пред нея - на ЗЕЛЕН ПАНАИР. Какво ви очаква там може да научите,ако изтеглите Програмата на панаира.
05.11.2007
Национална конференция за речните екосистеми и риска от наводнения
Наводненията и щетите от тях са тема от огромно значение в държавата, на която за съжаление се обръща внимание винаги постфактум, след като сме станали свидетели на опустошителна «вълна», жертви и щети за милиони левове. Липсва цялостна координация на процеса на превенция и анализ и отговорностите са разхвърляни върху различни институции, затова и «вината» винаги е размита между всяка от заинтересованите страни.
Повече
Проверки за препарати в Несебър и Равда
30.10.2007
Проверки за препарати в Несебър и Равда
На 29 октомври 2007 бяха извършени проверки в заведения по Черноморието - в Несебър, Поморие, Равда и Слънчев бряг. Участваха полицаи от ОДП – Бургас и представител на БФБ (като организация, подаваща сигнала за нарушенията). В резултат на извършените проверки бяха конфискувани следните защитени видове: кожа на мечка, обикновен мишелов, бухал, голям ястреб, кожа на видра.
Повече
26.10.2007
«ЗЕЛЕН ПАНАИР»
Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и БФБ организират «ЗЕЛЕН ПАНАИР» на 10 ноември (събота) 2007 г. от 10.00 до 18.00 часа в НДК етаж 5, зала 8 и фоайето пред нея. Панаирът ще включва 20 щанда на които можете да си купите биологични продукти (сирене, зеленчуци, мед), да изберете еко-туристически маршрут, да научите повече за природозащитата.
Повече
25.10.2007
"Странджа" на гости на "Беласица"
Първите еко-туристи посетиха района на Беласица и останаха очаровани от гостоприемството на местните хора и желанието им да използват природните дадености за развитие на еко туризма. Любопитното е, че това са хора, които сами развиват подобен туризъм, но в Природен парк Странджа. По този начин БФБ съчета полезното с приятното и чрез хората от Странджа успя да вдъхне кураж и увереност и на тези от Подгорието.
Повече
25.10.2007
Концерта на пл.Батенберг
Ние спасихме Странджа – да продължим така ЗА природата! - под това мото премина концерта-награда, за всички които спасиха Странджа. На 18 октомври от 19.00 до 22.00 часа площада на жълтите павета бе затворен за хората и природата, което осигури три часа забавление, благодарение на Остава, Балканджи, БГз, Добри и Питкин + Андро Стубел, изпълнители на народни песни и танци. Водещ бе Камен Воденичаров.
Повече
18.10.2007
«Изпрати 1 смс – спаси 1 кв.м природа!»
Изпратете дарителски SMS с текст DMS priroda на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel).

БФБ стартира кампания за закупуване на ценни природни територии (ливади, пасища, гори, блата), които са частна собственост, за да се гарантира дългосрочното опазване на биоразнообразието в тях.
Това е нашият шанс да запазим малко дива земя, за да остане природа в България!
Повече
Обучение за повишаване институционалния капацитет на местни заинтересовани групи
08.10.2007
Обучение за повишаване институционалния капацитет на местни заинтересовани групи
През изминалата седмица в Петрич се проведе обучение на тема „Подкрепа на институционалния капацитет на местни заинтересовани групи», организирано от Българска Фондация Биоразнообразие. Участие взеха представители на туристическия бранш, на НПО в туризма, на институции и организации, на местни власти, Градски исторически музей, представители на екипа на проекта и др.
Повече
В Петрич бе учреден Съвет по туризъм
08.10.2007
В Петрич бе учреден Съвет по туризъм
Присъстваха служители от Община Петрич, представители на местни туристически агенции, туристическо дружество „Калабак”, Историческият музей, читалища в региона, предприемачи и местни заинтересовани лица. Обсъди се проекто-устав за създаване на Сдружение и се проведе Учредително събрание. За Председател на Управителният съвет на „Съвет по туризъм – гр. Петрич” бе избран Сотир Иванов – уредник на Историческият музей в града.
Повече
Дарение за читалищата на община Костинброд
04.10.2007
Дарение за читалищата на община Костинброд

В рамките на проект „Опазване на биоразнообразието и природозащитно образование в община Костинброд” БФБ направи на деветте читалищни библиотеки в общината дарение от десетки чудесни книги за природата и биоразнообразието на България. Дарението е на обща стойност 1200 лева, като средствата за закупуване на книгите са осигурени от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, Програмата за малки проекти на ГЕФ и Община Костинброд.

Започна маркирането на туристически пътеки в Беласица
04.10.2007
Започна маркирането на туристически пътеки в Беласица

Вече са маркирани 9 кратки маршрута в близост до селата Коларово, Самуилово, Камена, Ключ, Скрът и Габрене. Подновена е маркировката по маршрута Скрът – връх Тумба и е разработен нов подход към билото от село Габрене.

Повече
30.09.2007
Изложбата за “Зеления пояс” в Швейцария
Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) продължава популяризирането на инициативата „Зеления пояс” вече и извън пределите на страната. Изложбата, представяща пейзажи от пограничните планини по западната и южната ни граница бе официално открита на 28 септември 2007 г. в 18.00 часа в природозащитния център на Про Натура „Шам Пите” (Champ Pitet), разположен на брега на Нюшателското езеро в град Ивердон.
 
Повече
30.09.2007
Награда за БФБ на Празника на Костинброд
На 17 септември 2007 по време на традиционния вече Празник на град Костинброд, пред многохилядно множество кметът на града г-н Иван Кунчев връчи почетен плакет и грамота на Росен Василев от екипа на БФБ, за приноса ни към опазване на биоразнообразието и развитието на природозащитното образование в общината.
БФБ продължава партньорството си за проучване, съхранение и устойчиво ползване на природните ресурси в тази интересна и непозната територия. По случай празника издадохме специална информационна дипляна за проектите ни в района на Костинброд.