bg en

Бъди зелен в Бургас

Бъди зелен в Бургас
В началото на месец юни Българска Фондация Биоразнообразие – клон Странджа стартира Регионална кампания „Зелен бъди в Бургас”. Основната цел на проекта е да провокира бургазлии да обърнат повече внимание на това с какво се хранят, как се придвижват в любимия си град, достатъчно ли общуват с природата или казано на съвременен език – живеят ли „зелено”.

В рамките на кампанията, от 1 до 6 юни ще се проведат Зелени дни в Бургас, за организацията на които БФБ си партнира с Общината. Началото на инициативите ще постави велоакцията „От Охлюва до Пеликаните”, a oсновното събитие e ПЪРВИЯТ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ (4 и 5 юни) - двудневно панаирно изложение на биосертифицирани продукти от Бургаски регион и еко-продукти от Природен парк „Странджа”. Ще бъдат представени и възможностите за еко-туризъм около Бургаските езера и парк „Странджа” и др. За най-малките ще има детски арт работилници за работа с природни и рециклирани материали. За всички гости ще има фолклорен концерт на самодейни състави от Странджа.

През втория фестивален ден акцентът в програмата ще е Карнавалът на биоразнообразието, който тази година е посветен на Световния ден на околната среда – 5 юни. Децата от бургаските детски градини ще дефилират с костюми на български растения и животни и с костюми от рециклирани или употребявани материали. Участниците ще премерят сили и в категория авторско произведение – стих, есе, танц, както и в групови артистични изяви.
В рамките на кампанията ще се организира и кръгла маса за ползите от био-храните, от намалената употреба на найлонови торби, какво е да бъдеш „зелен” и др.
Повече за отделните събития, както и за всичко останало, което предстои по проекта търсете в раздел „Новини” и в нашия фейсбук-профил.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот" чрез фондация "ЕкоОбщност". Партньори на БФБ в отделните инициативи са: Община Бургас, БДЗП, ДПП „Странджа” и РИОСВ Бургас.