bg en

Животът на горите и тяхното опазване - презентация в Червен бряг

лекция
19.10.2023

Колко от вас живеят на разстояние 5-10 минути от гора?” беше въпросът, с който влязохме в ОУ “Христо Смирненски” в гр. Червен бряг, на който 90 % от 30-те ученика от V до VII клас отговориха утвърдително. Това беше и причината заедно с Ивелина, от студентски клуб “Голяма картина”, да изберем именно тази тема за нашето представяне.

Самата Ивелина се вълнуваше много от предстоящата среща. “Денят беше петък 13- ти, но за разлика от общото мнение за несполучливостта на този ден, аз бях силно обнадеждена. Това беше деня на първото събитие по проекта "Back to school - кауза природозащита”, а първото училище, в което отивахме заедно с Българска фондация Биоразнообразие, беше именно моето -  основно училище "Христо Смирненски", където самата аз се обучавах до VII клас.”

Презентацията в Червен бряг включване представяне на животинските и растителни видове в гората, както и заплахите, пред които е изложена, и начините, по които можем да я опазим. Учениците отговаряха на въпроси и решаваха тематични кръстословици според възрастта си. Работиха в отбори и планираха екологични кампании, в които да ангажират съучениците си. Разделихме се с прегръдки и споделено желание за нови срещи, които скоро предстоят. 

Проектът “Back to school - кауза природозащита” на Българска фондация Биоразнообразие обхваща 3 училища от 3 града - София, Червен бряг и Велико Търново и е финансиран от Виваком регионален грант. Чрез него се подпомагат студентите в биологични науки да се върнат в своите училища в серия от срещи - лекции, работилници и дейности на терен с експерти, така че да отговорят на интереса на учениците в сферата на околната среда и да им подскажат, че те самите могат да реализират конкретни кампании за опазването на природата, за тяхната общност и училище.

Снимки: Елеонора Йосифова, Ивелина Сашова, Катя Захариева