bg en

Три домакинства от с. Орешник ще посрещнат лятото спокойни за градините си

вода за живот
25.05.2023
Три домакинства в с. Орешник ще посрещнат лятото спокойни, че продукцията, която отглеждат в градините си няма да стане жертва на сушата.

Причината са 15 души от цялата страна, които отделиха три дни от своето време, за да работят в слънце и доста необичаен за района дъжд и да поставят повече от 300 кв.м. капково напояване в няколко двора в сакарското село.
Ако има месец, който да олицетворява силата на дивата природа, то това е май. Температурите се покачват, но все още падат доста валежи. Земята е цветен килим, въздухът ухае на билки, тишината на зимните месеци е заменена от птичи хор.

Където и да погледне човек, може да открие живот. Това важи с пълна сила за градовете, а ако си позволим лукса да отскочим до някое труднодостъпно с обществен транспорт място, без покритие от мобилните оператори, шансовете ни да се почувстваме връхлетени от жизнеността на природата са още по-големи.

Точно затова и лагерът ни за изграждане на поливни системи в Тополовградското село Орешник започна с разходка из красивата Сакар планина. За още по-голяма радост на участниците, групата си имаше водачи експерти в разпознаването на дивата флора и фауна.


Така за няколко часа, успяхме да наблюдаваме редки видове орхидеи и други диви цветя, снимахме тритони и жълтокоремни бумки в чешмите и временните водни тела, образували се от валежите в последните дни. Прекарахме и немалко минути взирайки се в небето с бинокъл в ръка, възхищавайки се на свободния полет на няколко вида орли.

След този ден на откривателство и радост от досега с дивата природа, дойде време и за същинската работа.

Така, в събота сутрин, вдъхновени и заредени поехме към дома на Паунка Маринова. Там експертът по поливни системи Росен Леков ни запозна с основните термини, показа ни как се свързват различните видове маркучи и ни обясни технологията, която предварително беше избрал за изграждането на отделните системи.


В двора на Паунка трябваше да поставим капково напояване около вече израснали зеленчуци - лук и картофи. Затова и бяхме особено внимателни при позиционирането на маркучите за линеарната поливна система. По-сложната работа по подмяната на крана за вода, поставянето на филтър и свързването му към транспортния маркуч оставихме на Росен, който няколко пъти повтори народната мъдрост “три пъти мери, един път режи”. Домакинята ни изпрати с благодарност, че сме осъществили отдавнашна мечта.


След това се пренесохме в двора на Катя Зографова. Там бяхме изправени пред ново предизвикателство - изграждане на система за напояване на лозе или така наречената зонова или точкова поливна система. По-чевръстите от нас се заеха с прихващането на маркучите към поставената вече тел, а по-смелите - да пробиват маркучите със замби и да поставят капкообразуватели. Работата ни отне не повече от час, а на изпроводяк, Катя ни покани догодина да опитаме от виното от тазгодишната реколта.


Следобеда запретнахме ръкави в най-обширния от трите имота. Той е общинска собственост и се намира зад училище Св. Св Кирил и Методи, което за съжаление е затворено вече 5 години.

В миналото, част от големия двор е била овощна градина, друга се е обработвала от учениците, които по този начин са получавали практически знания за земеделието. 

Сега, общината отдава имота под наем, а в него предстои да се засадят различни сортове домати и други зеленчуци.

вода

Накрая се заехме и с контейнерите за събиране на дъждовна вода. Предварително бяхме закупили 3 броя еднократно използвани контейнери, със сертификат за използване за хранителни течности, което означава, че могат да се използват не само за поливане, а и за питейна вода. Вместимостта на всеки от тях е 1000 литра, което означава, че при напълването им могат да осигурят вода за поливане за седмица за малка градинка.

Щастливи сме, че с лагера “Вода за живот” успяхме не само да помогнем на няколко местни домакинства да намалят разходите си за вода и да спестят този ценен ресурс, но и успяхме да запалим любовта към Сакар планина и нейната красива природа в хора от цялата страна.