bg en

В Деня на Зеления пояс – 24 септември пешеходен поход до река Велека в Странджа

В Деня на Зеления пояс – 24 септември пешеходен поход до река Велека в Странджа
24.09.2018
За втора поредна година в Европа се чества Денят на Зеления пояс, посветен на една инициатива, която обхваща бившата Желязна завеса, която днес пази съхранена природа, културно и историческо наследство останало от едни минали времена, когато тези погранични територии са били забранени и забравени, но затова пък са останали запазени.

По повод празника БФБ организира отново вело предизвикателство по Зеления пояс, но този път в различен район – в Странджа. Една емблематична територия, съхранила наистина уникално биоразнообразие, паметници на културата и исторически монументи, стари църкви и много подходящи маршрути.
Потърсихме съдействие от опитен партньор в района „Зелена Странджа“ Бургас, които вече два пъти са минавали трасето през различни години, но този път маршрутът бе разширен чак от село Факия до град Ахтопол.

Странджа от край до край. С колело по Зеления пояс.“ събра ентусиазирани колоездачи, които преминаха 120 км за два дни през почти цялата територия на парка и видяха много интересни места, посетиха манастири и църкви, срещнаха диви свине, зайци, сови, кълвачи, орхидеи, костенурки и какво ли още не сред богатата природа на „Странджа“. Вело походът завърши в Ахтопол на пристанището под аплодисментите на гостите на есенните празници в града „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”.

Точно на Деня на Зеления пояс – 24 септември пешеходен поход стартира от пристанището на Ахтопол покрай морето чак до устието на река Велека. Оттам 60-те участника се разходиха с лодки по поречието на реката и чуха интересните беседи на лодкарите за лонгозните гори, за някои от основните видове растения и т.н. Походът започна с представяне на инициативата „Зелен пояс“ и с раздаване на информационни материали. За участниците ще останат незабравими освен изключителните гледки на морето и скалите, вливането на реката и крайречната растителност, така и срещите с красивите есенни цъфнали цветя и орхидеи.