bg en

Открихме ЩРАК в сърцето на София

Надя Шабани - откриване
21.05.2023
На 19 май официално бе открито ЩРАК - новото споделено пространство на БЦНП, Българска фондация Биоразнообразие и JAMBA. Там хората ще се обучават, тренират и ще се приобщават към пазара на труда. 

"ЩРАК" разполага с кафене, пространство за събития, както и магазин с продукти на български социални предприятия. В това социално пространство може да намерите изделия, чрез продажбата на които талантливи творци и артисти преборват серия от социални проблеми. Самотни майки намират допълнителен доход, младежи, израснали в институции, се учат на ценни умения за социалния живот, бежанци откриват нужната подкрепа, а хора с психичноздравни затруднения намират нов начин за себеизразяване, посочват организаторите. 

Не стига че гражданското общество е малко, но и то не се познава, каза изпълнителният директор на Българска фондация Биоразнообразие Румяна Иванова и допълни, че точно заради това заедно с Българския център за нестопанско право са решили да създадат нещо, което да укрепи тези общности. Те имат нужда от дом, където да могат да се хранят и да планират работата си, точно като ЩРАК, посочи Иванова.

По думите на директора на Българския център за нестопанско право Надя Шабани гражданското общество категорично се разширява, а идеите стават все по-смели и по-необикновени. Тези, които ни познават, знаят, че от осем години мислим по идеята и съм много щастлива, че тя вече е факт, допълни Шабани. Предстои ни да разширим пространството като направим градинка и отвън, където ще напишем имената на всеки дарител, помогнал тази идея да се осъществи, каза още тя.

Преди официалното откриване на пространството, от БЦНП обявиха и победителите от 13-тото издание на програмата за предприемачество за НПО - "Let's go". Победителите бяха "Медикъл Спейс", ателие "ДЕКОР" и фондация "СИЙД" получиха чекове на стойност 10 000 лв.