bg en

Международна работна среща по проект SaveGREEN за пилотна територия Рила-Верила-Краище

Рила-Верила-Краище
10.05.2022
От 11 до 12 май в х-л "Рила", гр. Дупница ще се проведе международна работна среща по проект SaveGREEN. Събитието е организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Черноморска мрежа на неправителствените организации в сътрудничество с Изпълнителна агенция по горите и Югозападно държавно предприятие и има за цел да представи напредъка на дейностите по проекта в пилотната територия Рила-Верила-Краище.
 
На срещата се очаква представители на партньорите по проекта от Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и съответните заинтересовани страни да обменят опит и да дискутират предложените мерки и решения, представени в работен вариант на междусекторен оперативен план за еко коридор „Рила – Верила – Краище“.
 
За по-добро разбиране на проблемите в района са планирани и полеви посещения до района/зоните с проблемни участъци за екологичната свързаност – ЛОТ 1 (Долна Диканя – Дупница) и ЛОТ 3 (Кресненското дефиле) на автомагистрала „Струма“.
 
На събитието се очаква да присъстват и представители на Министерство на околната среда и водите, Агенция „Пътна инфраструктура“, Югозападно държавно предприятие и др.
 
Международната работна среща е първата от поредицата срещи, организирани по проект SaveGREEN, финансиран от Транснационална програма „Дунав“ 2014 – 2020, който засяга критичната тема за опазването на екологичните (био) коридори в Карпатите и други планински вериги на Дунавския регион.
 
График на останалите срещи може да видите тук: https://biodiversity.bg/SaveGREEN--POKANA-TRANSNATSIONALNI-SEMINARI-ZA-OBMYANA-NA-OPIT-1-3846
 
Повече за проекта SaveGREEN можете да научите от официалния уебсайт на SaveGREEN www.interreg-danube.eu/savegreen, от уеб страницата на БФБ, както и ако следвате #SaveGREEN в социалните медии.