bg en

Филмът "Солени хора" с премиера на Атанасовден

soleni hora
20.01.2023
Екипът на Българска фондация Биоразнообразие ви кани на премиерата на най-новия филм за Атанасовско езеро - "Солени хора". 

Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“ – споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.
 
Дияна е един от героите във филма, която споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол.

Филмът „Солени хора“ е заснет през август 2022 г. в Атанасовско езеро. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев.
Премиерата ще бъде на Атанасовден, но по стар стил (31 януари 2023) от 19.00 часа в Дома на киното в София. След прожекцията е срещата с екипа на филма в залата, а във фоайето ще има „солен“ коктейл и възможност да се запознаете с продуктите с кауза от езерото – кристална и трапезна сол, зелена сол, шоколад с морска сол, сапун Пеликан и др.

Очакваме ви - входът е с билет с кауза - 10 лв. в подкрепа на Атанасовско езеро!
Билети има онлайн на siff.bg/bilet и на място в Дома на киното.

Повече за филма може да научите тук.