bg en

За единадесети път празнуваме успехите в българската природозащита

1
29.07.2022

За единадесети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2022. Церемонията, която ще се проведе на 13 август (събота), е ежегодният празник на всички, чиито усилия са насочени към опазването на българската природа, събитието цели да разкрие невидимите герои, борещи се винаги със сърце и душа, за да има запазена природа за тези след нас.  

На вълнуваща церемония от 18:30 часа, в пространството “симБиотично” - на морския бряг и Атанасовско езеро край Бургас ще разберем повече за онези лични истории, които стоят зад всяка една от победите за българската природа, а партито е поверено на бургаската група “Прегърнат облак” и група “Ревю”, които ще пристигнат в Бургас специално за Наградите.

В момента тече и вече традиционното онлайн гласуване на публиката, която ще излъчи своите победители в 5-те категории на Наградите - https://fb.me/e/56ywBS6MP 

Членовете на журито тази година са Ива Дойчинова (журналист с активна гражданска позиция, директор на програма Радио София на БНР и лице на множество социални кампании), Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази, Магдалена Малеева – активист за екологична справедливост и предприемач и Димитър Димитров, предприемач, организатор на "Пирин Ултра".

За да направим събитието достъпно за всички любители на природата и опазването й, независимо къде са, то ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие.

За изминалата година на биоразнообразието получихме 74 номинации – с 28 повече от предишното издание, а категориите, в които “се състезават” номинираните за наградите са пет:

1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата (26 номинации).

2. Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени (11 номинации)

3. Активист за природата (23 номинации)

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа – категорията, останала отново с най-малко 7 номинации показва нагледно, че в България все още такива политици се броят на пръсти. 

5. Наградата за отговорни бизнеси по отношение на биоразнообразието и климата - 7 номинации.

Допълнителна информация за номинираните по категории може да намерите в публикацията на страницата на БФБ - https://biodiversity.bg/Nagradite-2022-1-173 

Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameOn! Don’t let climate change end the game”, финансиран по Програма DEAR на Европейската комисия и целящ младежкото въвличане в темата за климатичните промени и смекчаването на техните негативни ефекти върху биоразнообразието, природните ресурси, екосистемите и живота на хората в социален, икономически и културен аспект.