bg en

БФБ вече е част от морското семейство на Seas at Risk (Морета в риск)

сн.Спас Узунов
10.06.2022
Щастливи сме да обявим точно в Седмицата на океана на ЕС, че БФБ вече е член на  Seas at Risk* федерацията на организациите в Европа, които работят за опазване на моретата и океаните и живота в тях.

Повече от 30 години Seas at Risk подкрепя каузата за европейската морска среда и тази на моретата и океаните по света. „Стремим се към морета и океан, чийто морски живот е изобилен, разнообразен, устойчив на климата и незастрашен от човешкия натиск. Нашата мрежа от организации-членки във всяка част на ЕС споделя нашата отдаденост към опазването на морската среда и важните морски екосистеми. Това прави Seas At Risk уникален и обединяващ участник в европейското движение за чиста морска околна среда и ни дава силен глас в международните политически процеси.“ – споделят от седалището на организацията в Брюксел.

Седмицата на океана #EUOceanWeek се завръща за трета поредна година между 8-15 юни с тема за опазване и възстановяване на природата. Тази седмица 15 събития за повишаване на осведомеността, артистични и политически събития в Брюксел и извън него обединяват вземащите решения и широката общественост, за да се споразумеят за ключови действия за възстановяване и защита на световния океан.

Като част от Seas at Risk, Българска фондация Биоразнообразие също стартира своя кампания за по-чисти плажове по Черноморското крайбрежие, като призоваваме всеки, който има желание да събере малко боклук около себе си на плажа, да го снима и да качи снимката в социалните мрежи с таг #морскочисто, а след това да го занесе до контейнерите за разделно събиране. С тази кампания искаме да покажем, че грижата на всеки един от нас е важна и няма нужда от мащабни акции, нито от чували и  камиони, а само малко усилие от страна на всеки един от нас!

ЕС има мисия да възстанови и защити нашите морета, океани и води, където рибните запаси все още са прекомерно експлоатирани, животните се заплитат в изоставени риболовните съоръжения, морските отпадъци  застрашават здравето на дивите видове, поради което биоразнообразието им намалява. Целите, които ЕС си е поставил, за да помогне на моретата и океаните да се възстановят и процъфтят, все още не се изпълняват.

А ние с кампанията #морскочисто, в периода на летния сезон, целим да повишим обществената ангажираност за по-чисто море като достигнем до поне 10 000 човека. Включи се и ти J

*Морета в риск

 
Надникнете в програмата на #EUOceanWeek:
13 юни, 18.30-21 ч. – Няма океан Б. Какво правим, за да възстановим нашата синя планета (Бозар, Брюксел): По време на основното събитие на Седмицата на океана, сините НПО ще преценят дали ЕС е на път да постигне по-добро състояние на океаните през 2030 г. в съответствие с политическите изисквания на Синия манифест — спасителен план за Европа, който излага конкретни действия и пътна карта за обръщане на хода на нашия деградирал и замърсен океан и брегове до 2030 г. Представител на БФБ ще участва на събитието на високо ниво.

14 юни, 14-16 ч. – Дигитален преход в полза на рибарите в ЕС и океана (Европейски парламент, Брюксел): Изпитайте как използването на електронни инструменти за наблюдение на лодки може да допринесе за процъфтяване на морските екосистеми и устойчиви риболовни дейности.

14 юни, 16-18 ч. – Риболов без прилов – Мерки за смекчаване и защита на чувствителни видове (Брюксел): Присъединете се към това събитие, за да научите за различните налични решения за намаляване на прилова в Европа.

15 юни, 18.30-20.30 ч. – Проверка на токсични води (Европейски парламент, Брюксел): Потопете се в два скандала за промишлено замърсяване на водите на два водни обекта за къпане и отдих в Европа.